BS Hukuk Danışmanlığı
İhbar Tazminatı
Ülkemizde halihazırda sanayileşme ve var olan işgücü arzı dengelenemediği için birçok işçi yasal hakları ödenmeden mağdur edilmektedir. Bu sebeple yeni yapılan iş kanunu kapsamında tanınan hakların öğretilmesi önemlidir.
4857s. İş kanunu ile işçi-işveren ilişkisi ayrıntıları ile düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile önemli değişiklikler yapılmış ve uygulamaya konulmuştur. Gerek talebin zamanında yapılması ve talebin ne olduğunun tespiti büyük önem taşımaktadır.
İhbar Tazminatı, bir iş ilişkisinde işverenin çalışanını işten çıkarmadan önce ona bildirimde bulunmaması sebebi ile ödenmesi öngörülen bir tazminat biçimdir. Diğer bir ifade ile işveren işçisine kanunda öngörülen şekli ile bir bildirimde bulunmuş ve iş araması için yine kanunda öngörülen izinleri tanımış ise ihbar tazminatı gündeme gelmez.
Buna göre bahsi geçen süreler; Asgari bildirim süreleri 4857 sayılı İş Kanunu 17. Maddesinde, aşağıda gösterildiği şekilde düzenlenmiştir: Hizmet süresi 6 aydan az sürmüş işçi için 2 hafta (14 gün), hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş işçi için 4 hafta (28 gün), hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için 6 hafta (42 gün), 3 yıldan daha fazla hizmet veren işçi için 8 hafta ( 56 gün) olarak öngörülmüştür.
İhbar tazminatınızı ve yasal haklarınızı öğrenmek için iletişime geçmeyi unutmayınız.
Av. Batuhan BATTAL
Dikkatinizi çekebilir. Fazla Mesai.