Gsm : 0505 988 77 43 | Ofis : 0224 250 19 49

Ceza Hukuku


BS Hukuk Danışmanlığı

Ceza Hukuku

Ceza Hukuku; Türk Hukuk Sistemine göre Kamu Hukukunun bir alt başlığıdır. Buna göre gerek vatandaşların devlete karşı davranışlarını gerekse vatandaşların kendi arasındaki ilişkileri düzenleyen ve sınırlandıran bir disiplin olarak karşımıza çıkmaktadır. Ceza Hukuku ‘’Ultima Ratio’’ (SON ÇARE) olarak ifade edilen bir ilke kapsamında düzenlenmiştir. Yani devlet vatandaşına cezai nitelikte bir yaptırım uygulamasını sınırlandırmıştır. Devlet ancak mutlak suç şüphesine ve illiyet bağı gibi objektif suç isnadına bağlı hareketlere (Cezalandırılabilir fiil, eylemlere karşı) yaptırımlar öngörülebilmesini ifade eder. Sayılan nedenlere mutlaka profesyonel destek almak adına alanında yetkin bir avukata danışmak elzemdir. İletişim için tıklayınız.

Ceza Hukuku Alanında Etkili Çözümler

Ceza yargılaması üç ana unsurdan oluşur; iddia, savunma ve yargılama. Savunma hakkı, kendisine bir suç isnat edilen kişinin, söz konusu suçu işlemediğini yani masum olduğunu, eylemin meşru müdafaa, zorunluluk hali vs. sebeplerle işlendiğini, işlemiş olmasına rağmen daha az cezayı hak ettiğini veya kişisel cezasızlık sebeplerinin varlığı halinde cezalandırılmaması gerektiğini, yargı makamları önünde ileri sürebilmesidir.

Öncelikle kişiye isnat edilen suç bakımından, suçun varlığını tespit etmek için, dört unsur dikkate alınmalıdır.

  • 1 İlk olarak, suçun kanunda yer alan tanımına uygun olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • 2-) Daha sonra manevi unsur incelenmelidir. Manevi unsur değince kabaca akla Kast ve Taksir gelir. Eğer bu unsurlardan biri eksikse bu halde bir suçun varlığından, dolayısıyla ceza verilmesinden söz edilemez.
  • 3) Üçüncü adım olarak maddi unsurların varlığı ve illiyet bağı göz önüne alınmalıdır.
  • 4) Son olarak da hukuka aykırılık olup olmadığı gözetilmelidir. (birçok ceza yargılamasında temel savunma teşkil eder)

    Bir suçun varlığının söz konusu olduğu hallerde de, bu defa sanığın hukuka uygunluk sebeplerinin varlığının olup olmadığı araştırılmalıdır. Buna göre; failin ceza almaması veya cezayı azaltan sebeplerin ortaya çıkması gündeme gelebilecektir. Misal olarak; haksız tahrik indiriminin vücut bulması halinde sanığın daha az ceza ile cezalandırılması söz konusu olacaktır.

    Ceza hukukunun karmaşık yapısı ve ceza hukukuna hakim olan ilkelerin teorik alt yapısı veya Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ihlali dolayısıyla yargılamanın usule aykırı olması nedeni ile adil yargılanma ilkesinin ihlali sonucunu doğuracak tüm yargısal işlemlerin, ceza hukukuna hakim olmayan bireyler tarafından bilinmesi mümkün değildir. Bu nedenle, gerek müşteki veya zarar gören, gerekse şüpheli ve sanığın ceza yargılamasının tüm aşamalarında, hukuka aykırı işlem ve kararlara maruz kalmaması ve geriye döndürülmesi mümkün olmayan neticelerle karşı karşıya kalmamak amacıyla mutlaka Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ilkelerine mutlak hakim uzman bir ceza avukatı eşliğinde iddia ve savunmalarını ileri sürmeleri gerektiğine inanmaktayız.

    Bunların haricinde unutulmalıdır ki tutuklama bir ceza değil tedbirdir ve ancak belirli şartlar halinde uygulanabilir hale gelir, bu sebeple tutuklu vb. işlerde hak kayıplarının önüne geçmek adına mutlaka profesyonel destek alınız.

    Başlıca Çalışma Alanlarımız;

  • » Hayata karşı suçlar: Kasten adam öldürme, taksirle adam öldürme, insan ticareti
  • » Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar : Kasten yaralama, taksirle yaralama
  • » Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar : Cinsel saldırı, cinsel taciz, cinsel istismar
  • » Hürriyete karşı suçlar : Tehdit, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, konut dokunulmazlığının ihlali
  • » Şerefe karşı suçlar : Hakaret
  • » Özel hayata karşı suçlar : Özel hayatın gizliliğini ihlal, haberleşmenin gizliliğini ihlal
  • » Mal varlığına karşı suçlar : Hırsızlık, kullanma hırsızlığı, yağma (gasp), mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık
  • » Kamu güvenine karşı suçlar : Parada sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, mühürde sahtecilik, özel belgede sahtecilik
  • » Genel ahlaka karşı suçlar : Müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama
  • » Bilişim Hukukuna giren Suçlar: Kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi kullanılması vb. suçlar